EDEN

Feb 9th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till EdenAv Monica Sabolo
Éden, 2019
Översättning Ulla Linton
Sekwa förlag, 2020
ISBN 978-91-89157-03-3, 277 sidor

På försättsbladet står att översättningen av romanens bibliskt klingande citat bygger på 1917 års kyrkobibel, Eden. Boken är ursprungligen utgiven av Edition Gullimard Paris.

En vit tonårsflicka hittas en dag svårt misshandlad och våldtagen i Skogen. Så inleds berättelsen.

Vi får i berättelsen följa några vilsna tonåringars sökande efter sig själva och en livsväg på en plats som är ett reservat. Den vita tonårsflickan är en särling bland någon slags ursprungsbefolkning, och med känsliga fingertoppar för Skogens makter. Sådant kan straffa sig.

Skogen utgör en klangbotten, där mytiska och mystiska varelser utgör någon slags fundament mot giriga skogsbolag och deras hantlangare och tonen är att ursprungsbefolkningen är avskurna från livsnerven och våld en del av vardagen.

I långa , närmast poetiska rader, förs vi in i ett universum av ensamhet och kärlekstörst där rättvisa i lagens namn, mer ter sig som en anpassning till onda krafter. Tillhållet är Hollywood, en bar för olika slags förlustelser för skogsbolagens arbetare. På baren arbetar unga lättklädda flickor ansatta, utsatta, i en hård mansvärld.Men något händer. En farsot.

Ett flertal män blir misshandlade och spåren på kropparna antyder att det är djurisk hämnd, varelser från Skogen.
Men saker är inte vad de synes vara.

Så är denna spänningsroman uppbyggd. Ont mot gott på det mest tänkbara sätt. Stort som smått. Språkbruket är försåtligt. Långa poetiska sveprörelser för beskrivning av Naturen.

Historien på något sätt förutsägbar. Försöker finna tråden till bokens titel. Skogen som universums hjärta.

Men tanken som sannolikt varit god har tappat bort sig i hantverket.

Någon skulle under bokens väg ha hjälpt med avgränsning och redigering. Spänningen förlorar sig i konstruering och dramatisering. Skogen som Edens goda hjärta går förlorad och kampen för att återupprätta dess heder blir bara våldsklichéer.

Tråkigt att vara så negativ till ett arbete som säkert krävt mycket och tyvärr inte någon rekommendation från min sida

GUNILLA LINDBLAD

Monica Sabolo

Monica Sabolo. Foto F Mantovani

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22