EBOLA

Aug 19th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till EbolaAv Marcel Aponno
Zebra art Förlag 2012
ISBN 9778-91-980355-0-6, pocket

Marcel Aponno är läkare och Ebola är hans andra bok i genren medicinska thrillers. Den är en fristående uppföljare till boken Anasarka.

Huvudpersonen Max van Basten arbetar som distriktsläkare på västkusten efter att tidigare ha arbetat i Stockholm (där förra boken utspelade sig). Han har tidigare arbetat i Afrika och fick där erfarenhet av hur blödarfeber, ebola, drabbade befolkningen. Sjukdomen har en mycket hög dödlighet och de som smittas går en kvalfylld död till mötes.

Ebola tas hem till Sverige och Marstrand av en familj som också arbetat i Afrika, och där sonen smittats. Max är den förste som kommer i kontakt med familjen. Hans magkänsla är att detta inte är en vanlig barninfektion, men slår ifrån sig misstanken om blödarfeber. När så en ny pojke kommer med liknande symtom och blödningar inser han att ebola kommit till västkusten. Fler och fler insjuknar och en epidemi bryter ut. Max blir en av huvudpersonerna i kampen för att begränsa spridningen av sjukdomen.

Marcel AponnoMarcel Aponno har skrivit en intressant bok med ett helt nytt tema: hur en livsfarlig epidemi drabbar befolkningen på västkusten och hur den hanteras av sjukvården. Utöver detta finns också en hel del skildringar av personliga relationer och konflikter i Max van Bastens privatliv.

Boken håller ett högt tempo och Aponno skriver på ledig prosa. Ibland blir dock texten i de beskrivande avsnitten närmast av kvällstidningskaraktär, med korta meningar bestående av tre till fyra ord. För en som har svårt för den skrivstilen blir ibland dessa korta meningar störande.

Aponno utsätter också läsaren för abrupta växlingar i handlingen, mellan Marstrand, Afrika och drömmarna. Det kanske är författarens avsikt att man som läsare ibland ska tappa orienteringen och undra om det man läser beskriver en dröm eller något som händer.

Författaren beskriver ingående och på ett trovärdigt sätt hur den katastrofmedicinska beredskapen fungerar och hur sjukvården hanterar den katastrof som ebolaepidemin innebär.
Boken är en ovanlig och spännande berättelse. Den innehåller många oväntade vändningar och är mycket läsvärd.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22