EATER 2

Nov 7th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Eater 2Av Masatoshi Usune
Eater 2003
Redaktör Kami Anani
Översatt av Magnus Johansson
Ordbilder 2010

Eater 2 är fortsättningen av Eater 1 som jag redan recenserat för dast.nu. Jag var inte så förtjust i serien på grund av dess alltför snabba tempo, trista historieberättande och tråkiga skämt. Jag trodde därför inte jag skulle gilla del två av serien men det gjorde jag. Fast bara lite grann.

Själva storyn har lugnat ner sig från sitt stressade tempo och berättas nu i lagom takt, vilket är mycket positivt. Men serien lider fortfarande av många allvarliga brister. Karaktärerna är fortfarande oengagerande. Nu är de dessutom ännu mer stereotypa än i del 1, och dess från japanska rakt översatta talspråk förvandlar då och då dialogen till ofrivillig komik. Vidare så är serien inte särskilt orginell (om man bortser från det mycket vågade övervåldet) utan varenda mangaklyscha som vana läsare känner till utnyttjas så mycket som möjligt. Skämten är fortfarande fåniga.

Eater är dock mycket snyggt tecknad och dess många förklaringar över utomjordisk biologi ger det hela lite sci fi-känsla, ungefär som i Star Trek. I Star Trek var det viktigt att teknologin fick sin förklaring och kändes trovärdig för tittarna, till skillnad från Star Wars där tekniken bara var rekvisita. Här hamnar Eater närmare Star Trek.

Men i slutändan så är förbättringarna inte tillräckliga. Eater har bara gått från att vara endast ”tråkig” till att bli det något bättre ”onödig”. Vana mangaläsare kommer känna igen varenda klyscha som gjorts bättre både före och efter Eater, och jag tror att ovana mangaläsare helt enkelt inte kommer få ut så mycket av den här serien. Vilket är synd för så snygga bilder förtjänar verkligen ett toppenmanus!

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22