DYNASTINS ARVINGE Erövraren V

Oct 22nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Dynastins arvingeAv Conn Iggulden
Conqueror 2011
Översatt av Leif Jacobsen
Albert Bonniers 2012
ISBN 978-91-0-012814-2, 456 sid

Detta är femte och sista delen av Igguldens serie om de mongoliska krigiska ledare som under 1200-talet skapade den dåtida världens största imperium och byggde områdets första stora stad Karakorum. De tidigare böckerna är Stäppens krigare, Bådens mästare, Bergens väktare och Silvrets rike.

Djingis Khans fyra sonsöner försöker på olika sätt utvidga farfadersarvet och ser ut att lyckas hyfsat. Hulegu är ute efter att erövra muslimskt styrda riken och har kommit så långt som till utkanten av Bagdag. Monghke styr i ”huvudstaden” Karakorum och i norr regerar Arik-Boke medan Kublai Khan riktar in sig på att erövra Kina.

Men som alltid i historien går det inte som härskare vill. Inre stridigheter uppstår, något som ser ut att leda till inbördeskrig. Detta svaghetstecken uppmärksammas av den kinesiska Sungdynastin.

Iggulden skriver historisk epik med schwung. Han lyckas gestalta de ledande personerna och deras bifigurer så att man uppfattar dem som människor av kött och blod. Det finns något shakesperianskt över beskrivningarna av de politiska intrigerna och Cecil B. de Mille kunde inte ha iscensatt bataljscenerna bättre.

Utan att på något sätt vara kunnig i 1200-talets historia får jag för mig att det är just vad Iggulden är – och därför lockar han mig att tro på det han skriver. Som troende finner jag hans berättelse spännande och färgsprakande.

Conn Iggulden bor med hustru och barn i engelska Hertfordshire.

JAN NYGREN

Conn Iggulden

Conn Iggulden. Foto Jerry Bauer

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22