DYKAREN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Håkan Östlundh
Ordfront 2005

Gotland håller tydligen på att bli allt mer brottsbelastat. Håkan Östlundh fortsätter att följa sin kriminalinspektör på utredningar på ön, även om det också kräver utflykter till Frankrike och Stockholm. Det är två historier som – naturligtvis – vävs samman mot slutet. En ung flicka lider av återkommande mardrömmar, och går till polisen och berättar om vad hon tror hände när hon som sjuåring åkte med sin far på dennes utlandsresa som lastbilschaufför: möjligen ett mord. Samtidigt hittas en död dykare i ett kalkbrott. Men han har inte drunknat, han har mördats och placerats där.

Då och då interfolieras nutidens kapitel med återblickar, varför läsaren långt före poliserna ser sammanhangen och anar sig till gåtornas lösning. Det är en blandning av polisroman, psykologisk roman och pusseldeckare, där dock pusslets lösning ses på askens lock. Det är fullt godkänt som polisroman, hyfsade interiörer från gotländskt polisväsende, intressanta men inte fullt imponerande inslag av minnespsykologi, och underkänt som pussel, men det har författaren själv ordnat.

Faktiskt är det mest spännande den äktenskapliga krisen mellan polisinspektören och hans hustru.

Eftersom mycket av svenska kriminalromaner håller hög klass sticker inte denna ut, den är mer än godkänd och saknar (i positiv mening) ett antal av de vanligaste schablonerna.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22