DVALAN

Nov 1st, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till DvalanAv Camilla Grebe
Wahlström & Widstrand, 2018
ISBN 9789146234104, inbunden, 479 sidor

Camilla Grebes tredje bok på egen hand gör ingen besviken. Förra årets Husdjuret fick pris av Svenska Deckarakademin för årets bästa svenska kriminalroman. Flera av poliserna från den boken återkommer i denna bok. Även Hanne, som började bli dement. Hon har nu bosatt sig i Ormberg där förra årets bok tilldrog sig, och hon får vara med på ett hörn som konsulterad gärningsmannaprofilerare.

Manfred Olsson utreder några brutala mord som verkar ha drogbakgrund. Offren är kraftigt misshandlade, efter sin död. Samtidigt måste han hantera sin familjesituation, där en tragisk olycka skett med dottern.

Tonåringen Sebastian har ett besvärligt förhållande till sin strängt religiösa mor. När han försöker bryta sig loss hamnar han i dåligt sällskap. Han tvingas fly eftersom han är hotad av gangstern Igor. Han börjar arbeta som assistent åt en hjärnskadad pojke.

Naturligtvis vävs historierna samman efter ett tag. Till att börja med är fokus på de mer familjerelaterade parallellhistorierna. Ju längre berättelsen pågår visar det sig att det skymtar brott runt varje hörn. Spänningen accelererar och kulminerar i en dramatisk avslutning.

Camilla Grebe har etablerat sig som en av de stora författarna i genren, och jag är övertygad om att hon kommer att stanna på toppen. Det är också sympatiskt att hennes intriger är solitärer, även om en del karaktärer återvänder. De kan absolut läsas separat. Hon är duktig på att levandegöra fiktiva miljöer och personerna känns som riktiga människor. De är lätta att tycka om även om de inte alltid uppför sig som man borde.

Stort fokus ligger på narcissism i form av bekräftelse på sociala media. Ett stort och intressant ämne som ger skäl för självrannsakan. Vad är sant och vad är lögn? Behöver man bli bekräftad i allt man gör? Är antalet lajks måttet på lycka? Spännande frågeställningar där läsaren får fabricera svaren själv.

NISSE SCHERMAN

Camilla Grebe

Camilla Grebe. Foto Ulrica Zwenger

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22