DUBBLA ANSIKTEN

Aug 8th, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till Dubbla ansiktenAv Peter Jacobson
Egen utgivning/Vulkan, 2016
ISBN 9789163790485, häftad, 644 sidor

Den här boken är inte bara lång, den är osannolikt omfångsrik. Nästan 650 sidor bjuds läsaren på om hen orkar hela vägen.

Den mordhistoria som bjuds på är osedvanligt blodig och våldsam. Mördaren verkar tillgripa de mest vidriga och plågsamma metoder för att plåga sina offer. Tidsmässigt sker detta i slutet på 1990-talet och miljön är Uppsala med omgivning. Att författaren är polis är inte svårt att gissa. Polisarbetet beskrivs grundligt. Detaljerna blir oändliga och tjatiga.

Upplösningen sker inte förrän närmare vår nutid. Romanen tar ett långt skutt mellan då och nu.

Peter JacobsonDet finns ett flertal problem med den här boken. Den är naturligtvis för lång. Max 250 sidor hade räckt. Kriminalhistorien i intrigen täcker inte ens det antalet. Resten har fyllts ut med kverulerande poliser och ovidkommande sidohistorier. Berättarrösten är präglad av de poliser som är ute i verkligheten och arbetar. Alla andra poliser beskrivs som imbecilla och inkompetenta. Det klagas och gnälls på allt enligt principen: Det är bara vi som jobbar här ute som vet hur saker och ting egentligen ska skötas. Som grövsta exempel på idioti använder författaren Kapten Klänning: Göran Lindberg.

Den polisiära grabbigheten är ett annat problem. En riktig polis (karl) ska kunna tåla lite mobbning, mycket sprit och hantera sina brudar med lagom mycket brist på respekt. Att bli inkletad under tvång med maskeringsfärg är väl inte så farligt. Det förstår man väl att det bara är på skoj.

Nja, nu förstår ju inte jag det. Och jag förstår inte vad författaren ska skriva om i den fortsättning han hotar med. Här krävs en redaktör med sax, rödpenna och kanske yxa.

NISSE SCHERMAN

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22