DUBBELSPEL

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Lee Child
Persuader 2003
Översatt av Anders Bellis
B. Wahlströms 2006

Lee Chiids sjunde bok om den ensamme hämnaren Jack Reacher tar honom till ett hus långt ut på den amerikanska östkusten. Ett välbevakat hus som bebos av en gangsterledare med familj. Reacher tar sig in i huset i jakt på Quinn, en djävul till man som Reacher trodde att han dödat en gång tidigare.

Jag har läst alla de tidigare sex böckerna om Reacher, jag har lärt mig uppskatta Lee Childs sätt att finna intriger och jag har lärt känna hans Fantomenfigur Reacher. Men Reacher har förändrats och förlorat i både personlighet och charm jämfört med tidigare böcker.

Lee Child är ju engelsman om än bosatt i USA och i de tidigare böckerna om Reacher lyste det europeiska tänkandet många gånger igenom. Nu är det mer avlägset. Har Child blivit mer amerikan? Boken känns rakare och klart mindre sofistikerad än de tidigare och våldet är mer blottlagt och öppet än innan. Reachers samvete när han tar livet av ett halvdussin personer boken igenom är också klart rymligare.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22