DUBBELNATUR

Nov 24th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till DubbelnaturAv Ingemar Dahl
Axplock, 2015
ISBN 978-91-87119-76-7 eBok; 978-91-87119-75-0, inbunden 290 sidor

Ingemar Dahl har tidigare gett ut böckerna Snörök, Kalla Stjärnor Blinka och Rädsla på Axplock förlag. Handlingen i böckerna utspelar sig på den norrländska landsbygden utanför Örnsköldsvik. Närmare bestämt i byn Banafjäl där författaren växt upp.

Författaren har drömt om att skriva sedan barndomen vilket dock fick anstå till 2003 då Dubbelnatur färdigställdes. Publicering fick emellertid anstå till 2015.

Boken handlar om två omaka barndomsvänner som växer upp tillsammans, men går åt olika håll i livet, på var sin sida om lagen. När deras banor åter korsas får det ett förlopp som ingen av dem kunnat drömma om. 
En roman om mytbildning och en strävan att framstå som sin myt till vilket pris som helst vävs ihop i lantlig miljö med udda byoriginal och mycket mänsklig värme.
 Under några varma augustiveckor i byn Banafjäl utspelar sig dramat där två mystiska mord till synes utan samband förbryllar kriminalpoliserna Ronny Nyberg och hans kollega Leonard Bengtsson.

Ingemar DahlDubbelnatur ingår författarens serie och tilldrar sig kronologiskt före Kalla Stjärnor Blinka. Enligt författarens hemsida behövdes dock en hel del korrekturläsning varför den blev liggandes. Frågan är om boken inte skulle ha mått bra av ytterligare bearbetning. Litterärt når texten inte över trädtopparna. Ingemar Dahl har inte det lätt flytande språk som gör läsningen störningsfri och till en njutning att läsa.

I övrigt är upplägget aningen förvirrande. Personer dyker upp från ingenstans utan att läsaren får veta vilka de är och var de hör hemma i historien.

I vilken mån Dubbelnatur är spännande eller underhållande är upp till läsaren. Tycke och smak följer läsarens krav och språkliga kunskaper. För recensenten blev den inte till en bladvändare.

Tekniskt är formateringen av eBoken ojämn. Av Axplock förlag som har producerat boken kan krävas en bättre produkt.

Axplock åtar sig att producera böcker mot ersättning anpassade efter kundens behov vare sig det är till ett företag eller en institution, förening eller privatperson. Möjligen är Dubbelnatur en vad Axplock kallar adopterat roman, ett verk som förlaget mot ersättning åtar sig att producera. Varken förlaget eller Karin Richter som redaktör tycks ha ansträngt sig för att skapa en bra produkt.

Axplock är ett av de förlag som siktar på författare som inte blir utgivna av etablerade förlag och inte heller har förmågan att ge ut i eget förlag. Frågan är hur seriöst den här verksamheten bedrivs.

SUNE OLSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22