DUBBELGÅNGAREN

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Frederick Forsyth
The Afghan 2006
Översatt av Lennart Olofsson
Albert Bonniers 2007

Najnileven tappar inte greppet som inspirationsgivare. Det tog en tid innan författarna vågade – eller orkade – börja hitta på historier kring al-Qaida men sedan kom flodvågen som en seriemördare i boklådan.

Ett allmänt grepp är att Usama är på gång med ett attentat som ska bli mer spektakulärt än det som drabbade World Trade Center i New York. Forsyth är också inne på detta tema men han drar skruven ytterligare ett varv. Underrättelsetjänsten kommer attentatet på spåren. Sedan fem år sitter talibanledaren Izmat Khan i Guantánamo. Man kläcker planen att låtsas frige honom och ersätta honom med en av de egna.

Det här har blivit en blodig historia men det är inte blodet som väcker intresse. Forsyth ger västvärldens syn på konfliktens bakgrund på ett sätt som överträffar nyhetsmedias snuttifiering med intressant råge. Länge inbillar man sig att man fattar. Det gör man förstås inte, för hur ska detta kunna förstås?

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22