DU KAN INTE TA MIG

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Rosamond Smith
You Can’t Catch Me 1995
Översatt av Johan Günther
Natur & Kultur 1995

Den utmärkta amerikanska romanförfattaren Joyce Carol Oates envisas med att då och då ge ut ytterst medelmåttiga kriminalhistorier under pseudonymen Rosamond Smith. Denna gång handlar det om en gotisk skräckroman, men förlagd till modern tid.

Det är förvisso en rolig idé, men Smith har totalt missat chansen till kollisioner mellan vår egen tids teknokratiska samhälle och den gotiska berättelsens spöklika intriger. Här gäller bara fasa och romantik och handlingen kunde utspela sig i vilket gammalt århundrade som helst.

En man kommer med tåget till Philadelphia och blir redan på stationen fångad i ett mysterium som bara växer och mycket snabbt förändrar hans liv. Han förlorar sin egen identitet, går beredvilligt upp i en annans och hittar aldrig tillbaka till utgångspunkten. Eller?

Gott om perversioner och fala typer och också en besvarande ton av kvinnoförakt. Den enda sympatiska människan är en privatdetektiv i periferin. Han klarar sig, tack och lov.

KERSTIN MATZ  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22