DRÖMMAREN OCH SORGEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Eva-Marie Liffner
Natur och Kultur 2006

Efter romanerna Camera och Imago (åtminstone den första belönad som kriminalroman) kommer Liffner med en bok som också börjar med ett mysterium, men som är långt ifrån deckargenren i övrigt. En docka som påstås ha ett hjärta som slår upptäcks i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Fyndet leder in i berättelser från Skottland och England och till halländska Tjolöholms slott.

Det är en mycket suggestiv text (ibland för den tankarna till Poe) där läsaren inte alltid vet om det är drömmar eller verklighet som författaren skildrar. Romanen innehåller flera berättelser som hakar i varandra på ibland mycket oväntade sätt.

Här finns många bottnar utan att man behöver uppfatta texten som svår.

Ytligt sett handlar det om arkitekten Lars Israel Wahlman som 1952 sätter sig att skriva sina memoarer och berättar om de byggnader han ritat, inte minst slottet i Halland, ett imponerande litet gods. Det är en bok som gjorde åtminstone mig både konfunderad och glad, oroad och nästan lycklig.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22