DRÖMMAR UR SNÖ

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Anna Jansson
Prisma 2004

Sjuksköterska Jansson har gjort en snabb vandring inom den svenska kriminallitteraturen. Att hon skaffat sig en så stor publik på så pass kort tid som hon gjort debutromanen Stum sitter guden kom så sent som år 2000 – torde bero på att hon slår an strängar hos sina läsare. Hon tar upp etiska och moraliska frågor och när morden uppträder lyckas hon förmedla en känsla av människans förhållande till liv och död.

Nu söker hon sig en bit från mittfåran – hon är inte ensam där, flera svenska författare har befunnit sig på liknande platser för att beskriva alienation. Också i denna bok hittar man en flyktingförläggning där många tycker att man borde leta noga för att hitta den som begått mordet på en 14-årig tös som försvunnit efter skolans filmafton. När hon hittas i skogen börjar polisen söka en mördare och media en syndabock.

Men kriminalinspektör Maria Wern letar fler spår. När ytterligare en flicka försvinner börjar hon undra om inte en del av lösningen finns att hitta på Internet.

Anna Jansson skriver inte olikt många andra i den nu kvinnodominerade deckargenren, men det ska sägas att hon har ett slags eget tonfall, en blandning av vanlig prosa och det igenkännande som krävs för att det ska bli bra litteratur. Det får läsaren att le uppskattande åt hennes ibland rasande underfundiga humor.

ÅSA PETTERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22