DRÖMMAR OM DEN ÄLSKADE DÖDA

Jan 11th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Drömmar om den älskade dödaAv Lafcadio Hearn
Fantastics and Other Fancies, 1914
Översatt av Arthur Isfelt
Hastor Förlag, 2014
ISBN 978-91-86835-15-6, 248 sidor

Den irlandsfödde författaren Lafcadio Hearn föddes 27 juli 1850 och avled 26 september 1904. Fadern var irländsk arméläkare och modern grekinna. Efter skolgången hemma på den gröna ön kom den närsynte Lafcadio till London. Som 19-åring hamnade han i Ohio i USA, arbetade som kriminalreporter och gifte sig med den svarta kvinnan Alethea Foley trots att det stred mot delstatens raslagar. Det skilde sig också efter några år, kanske för att äktenskapet var ett hinder i hans karriär. I New Orleans anställdes han av tidningen Daily Item och det är skisser och betraktelser som han skrev då som tio år efter hans död sammanställdes i den bok som nu kommit på svenska under namnet Drömmar om den älskade döda.

Lafcadio HearnHan levde ur hand i mun, försökte sälja texter till tidningar. Man märker hans hantverksskicklighet när det gäller språk och beskrivningar av söderns exotism, de svartas seder och bruk, inte minst när det gäller mat. En kort tid drev han en liten krog med det talande namnet Hard Times, där man skulle sälja mat billigt till den del av befolkningen som inte hade så stor kassa. Det gick åt pipan när hans kompanjon försvann med de intjänade pengarna.

Efter en tid lämnade han Louisiana. År 1891 satte han foten på japansk mark och var lektor i engelska vid universitetet i Tokyo. Under den tiden skrev han ett antal böcker som blev mycket kända och fortfarande trycks i nya upplagor där. Han blev en av västerlandets främsta översättare från japanska och var även här intresserad av inhemsk folklore och faiblesse för det övernaturliga. Han gifte sig med en kvinna från en samurajfamilj, blev japansk medborgare och bytte namn till Koizumi Yakumo.

Drömmar om den älskade döda utspelar sig dock huvudsakligen i New Orleans och innehåller små noveller om det som upptar människans tankevärld: livet, döden, kärlek och drömmar och funderingar över det man inte förstår och därför är kusligt. Jonas Wessel står för den mängd illustrationer boken innehåller och vill man veta mer om Lafcadio Hearn har Torbjörn Elensky skrivit ett djuplodande efterord.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22