DRÖMMAR, DÅRSKAP OCH EN KÄR LITEN SAK

Nov 14th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Drömmar, dårskap och en kär liten sakAv Julie Cohen
Dear Thing, 2013
Översatt av Emö Malmberg
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-98-2, 425 sidor

Det perfekta paret Ben och Claire har bakom sin tjusiga fasad kämpat i åratal för att skaffa barn, men misslyckats. Efter ett missfall gör stressen och förlustkänslorna att äktenskapet är på väg att knäckas. Claire är på väg att ge upp sin heta dröm om moderskap även om det känns svårt, något som Ben inte tycks ha något emot eftersom han aldrig lika hett åstundat att bli pappa.

Men så tycks en lösning vara i sikte. Ben träffar sin väninna Romily på krogen och efter några drinkar – kanske en för mycket – föreslår hon att hon, som redan är ensam mor, kan ställa upp och bli surrogatmamman om hon insemineras artificiellt. Ben älskar sin Claire och ser möjligheten att göra henne lycklig. Det han inte vet är att Romily har starka känslor för honom och inser inte att den kommande familjelyckan kan vändas till katastrof.
Inseminationen lyckas och de två mödrarna har nu ett barn som tillhör dem båda, men ett barn som bara en av dem kan behålla.

Julia CohenCohen har åstadkommit en annorlunda feel-good-roman genom att fokusera på de känslomässiga problemen med surrogatmödraskap. För hur kan en människa klara av att skiljas från något hon burit i sin kropp så länge?

I boken har båda kvinnorna goda skäl för det de gör och trots att resultatet ställer läsaren i dilemmat att hålla på någon av dem. På något sätt vill jag gilla Claire – det är ju inte hennes fel att hon inte kan få barn – men samtidigt är Romily så sympatiskt beskriven, inte minst i relationen till dottern Posie, att det är omöjligt att inte tycka om henne också.

Julie Cohen, som tidigare skrivit betydligt lättsammare böcker än denna, är skicklig när hon beskriver huvudpersonerna och förändringarna i deras relationer, både inbördes och när det gäller deras släkt, vänner och bekanta. Dessutom är de placerade i en miljö som också avspeglar deras yttre och inre, deras attityder – kort sagt, deras vardaglighet.

Visst blir det gråtmilt ibland, jag erkänner gärna att jag fällde både en och två tårar, men Cohens sätt att skriva är ändå inte sentimentalt. Däremot intelligent och varmt.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22