DRÖMBOKHANDELN

Jun 29th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till DrömbokhandelnAv Laurence Cossé
Au bon roman 2009
Översatt av Marianne Öjerskog
Sekwa förlag 2012
ISBN 978-91-86480-29-5, 464 sid

En drömbok för en boknörd! Den handlar om ett omaka par, Ivan och Francesca, som genomför sitt drömprojekt: en bokhandel med bara goda romaner, nya och gamla. Ett dödsdömt företag menar de flesta.

De skaffar sig en läsargrupp, som åtar sig att lämna förslag på nya och gamla böcker som ska finnas på hyllorna. Hemlighetsmakeri präglar valet av medlemmar i bokjuryn. De håller kontakt med bokhandeln under täcknamn men känner inte till varandra.

Laurence CosséBokhandeln gör succé, får många kunder. Nätbokhandeln är inte stor men växer. Det väcker oro i branschen och det kommer fientlig e-post, dålig press på vissa håll m.m.

Avsändarna är anonyma eller fingerade.

Flera av boktipsarna utsätts för angrepp, sabotage och överfall – någon har kommit över namnen. Francesca kontaktar en släkting som är polis och han börjar spana och utreda.

Upplösningen blir oväntad; Lycklig? Olycklig?

Till en början har vi den klassiske allvetande berättaren, som kan se in i människorna.

Mot slutet dyker det upp en jag-berättare. Vem är det? frågar man sig. När det avslöjas tänker man: Naturligtvis! Dessa grepp skulle kunna verka konstiga men fungerar alldeles utmärkt. Boken är på 457 sidor, men jag som oftast ogillar långa böcker finner mig också i detta, hade gärna läst ytterligare ett hundratal sidor.

Skillnaden mellan franskt och svenskt blir tydlig när nära vänner talar med varandra: Inget duande! Ivan och Francesca liksom senare Anis använder ni: ”…det låter bara platt och intetsägande … samtalet blir utslätat på ett djupare plan” säger Anis om duandet.

Bokvänner i de båda länderna liknar dock varandra. I den trängsel som uppstår i bokhandeln de första dagarna blir det inget bråk; man lämnar plats för varandra.

Är jag ensam om att ha iakttagit samma beteende hos människorna som står i flerdubbla led runt ”Världens längsta bokbord” på Drottninggatan?

Den här boken bör tilltala alla bokvänner, men även deckarläsare och de som gillar god underhållning. För att inte glömma alla boksnobbar som kan notera att de läst de flesta av de goda romaner som nämns i en lista i slutet av boken.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22