DRIVKRAFT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

av Dick Francis
Driving Force 1992
Översatt av John-Henri Holmberg
Bra Böcker 1994

Jag är välmedveten om att Dick Francis är en känd och uppskattad författare här i Sverige, men måste avslöja att jag själv aldrig har läst något av honom tidigare. Därför kanske jag är orättvis när jag säger att efter ha läst den här boken känner jag ingen lust att ta del av hans tidigare. Men gillar man att läsa om hästtransporter. sida upp och sida ner, så är naturligtvis den här boken en höjdare.

Boken handlar alltså om hästtransporter. Det är den f d jockeyn Freddie Croft som etablerat sig i transportbranschen. Han har en flotta av hästtransporter som kör härs och tvärs mellan olika kapplöpningsbanor, och man hämtar även upp hästar utomlands. Croft tror att han kan lita på sina chaufförer. Men hans trogne, pålitlige och aningen kufiske mekaniker upptäcker mystiska behållare fastsatta under tre av bilarna. Vinnartippade hästar blir orkeslösa och sjuka, och mekanikern hittas mördad.

Boken är pratig och seg, och meningar som ”min bekräftande nickning blev vänd mot hans försvinnande ryggtavla” gör att man hakar upp sig, och spänningen inskränker sig till ett absolut ingenting. Boken tilltalade inte mig, men jag vill ändå ge författaren en eloge för hans dråpliga beskrivning av en ung överlägsen datafreak. Den var suverän och min behållning av boken.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22