DRAKENS ÅR

Apr 6th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Drakens årAv Thomas Kanger
Norstedts 2011
ISBN 9789113032504, inbunden 399 sidor

Äntligen. Jag har saknat Thomas Kanger, vars böcker alltid har hållit hög klass. Han har tidigare skrivit sex deckare varav fem i serien om mordutredaren Elina Wiik från Västerås. Den senaste kom 2007. Kanger är journalist och har arbetat både åt TV4 och SVT.

Den nya boken tilldrar sig i Drakens år som kommer att börja under början av 2012. Det är en i allra högsta grad internationell thriller som inte bara tilldrar sig i framtiden, utan också har kopplingar ända tillbaks i Vietnamkriget. Elina Wiik är fortfarande Thomas Kangerverksam i Västerås, men miljöerna är också Jämtland, Asien och USA. Thomas Kanger har vävt en intrig med flera parallellhistorier som skickligt och överraskande knyts ihop. Just det knytandet brukar många deckarförfattare misslyckas med, men här är det genialiskt virkat.

Advokaten Auster Foggs son dödas i Afghanistan och han tar ett drastiskt beslut som för honom över hela världen. Samtidigt blir en väktare mördad utanför IKEA i Västerås och Elina Wiik dras in i fallet, trots att hon numera är skrivbordspolis. Den försupne svensken Espen Krogh får ett uppdrag som innebär att han också dras med och hamnar i internationella förvecklingar.

Allt presenteras för läsaren på ett ovanligt spännande sätt, med en torr underliggande humor och med ett språk som attraherar läsaren. Det är spännande, infernaliskt spännande, och det blir näst intill omöjligt att lägga ifrån sig boken.

Speciellt välskrivet är delarna om en fattig kvinna i Vietnam som blir med barn med en amerikansk officer. Hennes problem i det nya landet när soldaterna har lämnat berör en inre sträng. Det märks att författaren är påläst. Både miljöer och människor präglas av trovärdighet.

Det får inte dröja lika länge innan nästa Kanger kommer.

NISSE SCHERMAN

Thomas Kangers senaste spänningsroman är en stor satsning. Här spinns en global intrig, med smärtpunkter på IKEA i Västerås lika väl som i Afghanistan, Vietnam och den amerikanska kongressen. Tidsskedena blandas, liksom storpolitik, multinationella affärsintressen och privata kärleksproblem.

En central gestalt i roman är den luggslitne svensken Espen Krogh som anlitas för ett ”säkerhetsuppdrag” av ett amerikanskt vapenföretag som fått problem med en av sina tysta stöttepelare, en advokat som oväntat drabbats av en rekyl i den egna familjen av de affärer som han offrat sitt yrkesliv på att främja. Kroghs vingliga färd, genom spritdimmor och orsakssammanhang som han knappt begriper, snuddar vid en serie händelser där världen står på spel – och nästan går under.

En annan viktig gestalt är kriminalinspektören Elena Wiik, känd från tidigare romaner av Kanger, som utreder ett mer vardagligt mord, vars orsaker snarare letar sig ned i psykets och passionens dunklare vrår.

Riktigt var fokus i berättelsen ligger är svårt att säga, och det är väl kanske den osäkerheten i dagens värld som Kanger vill förmedla. Istället för en eller ett par traditionella intriger möter läsaren en vägg av tätt sammantvinnade ödestrådar. Slutet är kanske inte gott, men det innehåller stunder av insikt och upprättelse bland all bråd död.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22