DRAGSPELARENS SON

Jun 30th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Dragspelarens son

Av Bernardo Atxaga
Översatt av Ulla Roseen
Soinujolearen semea 2003/El hijo del acordeonista 2004
Albert Bonniers förlag 2009

Vad gör en människa till terrorist, eller en medhjälpare till terrorister?

I Dragspelarens son ger den baskiske författaren Bernardo Atxaga ett långt svar på den frågan. Romanen tar avstamp i samtiden, men bryter perspektiv från det spanska inbördeskriget med 1960-talets förstenade Francostyre och det följande decenniets mer öppet konfrontatoriska period.

Bernardo Atxaga

I centrum står erfarenheter och strävanden hos en familj i den baskiska byn Obaba. David Imaz, som för ordet i större delen av romanen, växer upp i skuggan av de mer eller mindre nedtystade minnena från inbördeskriget. Fadern samarbetade med Francos falangister, men tjänade måhända mindre på det än andra och mäktigare personer i byn. Men här uppträder också personer som hörde till den förlorande sidan och som på olika sätt räddade sig undan diktaturen.

När den baskiska nationalismen kommer upp till ytan under 1970-talet blir David, genom tillfälligheter, en del av den militanta rörelse som utvecklas till terrorism. Först senare, när han har bosatt sig i USA och inser att han snart ska dö, reflekterar han på allvar över sina val och över deras sammanhang med den laddade uppväxtmiljön och dess oförlösta spänningar mellan inbördeskrigets vinnare, förlorare och medlöpare.

Dragspelarens son är den fjärde roman av Bernardo Atxaga som översatts till svenska. Även om den inte är någon spänningsroman i vanlig mening så ger den svenska läsare inblickar i en av de blodigaste och mest tragiskt seglivade terroristverksamheterna i de senaste decenniernas Västeuropa. Men framför allt är det en rik och vackert skriven roman om människor i Baskien under en stor del av det förra seklet, och om hur vänskap och kärlek till sist kan avlösa nedtystade skrik och ett hemlighållet ansvar för gamla övergrepp.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22