DRABSAVDELINGEN + DEN ANDEN KIND

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Steen Christensen
Chr, Erichsen 1995
Chr. Erichsen 1996

Med Drabsavdelningen nominerades dansken Steen Christensen till det skandinaviska deckarpriset Glasnyckeln. Men årets pristagare blev istället Fredrik Skagen från Norge. Så nu lär väl varken Drabsavdelningen eller Den anden Kind översättas till svenska. Det är lite synd.

Inte för att Christensens deckare – i genren polisromaner – är enastående. Han kan inte mäta sej med polisromanens nordiske mästare, alltså finnen Matti Joensuu. Men Christensens bägge polisromaner, debuten Drabsavdelningen från 1995 och Den anden Kind från våren -96, är välskrivna och läsvärda.

Kriminalgåtorna (en beskyddar- och utpressarliga i första boken och ett våldsamt och ovanligt mord i den andra) är trovärdiga, liksom poliserna vid Köpenhamns ”dråpsavdelning”. Med viss tvekan gäller det även John Möller, som väl är böckernas huvudperson: en något egocentrisk kriminal polis som bosatt sej i en mindre dansk by på bilpendelavstånd från Köpenhamn och gärna lyssnar på någon gammal jazz- eller bluesplatta till frukosten.

Allra bäst är Steen Christensens atmosfärrika Köpenhamnsskildringar. De andas – inte rikligt men nästan lika intensivt och verkligt som Dan Turells.

PS. Läs gärna romanerna i omvänd ordning. Bok nr 2 utspelar sej nämligen före bok nr 1.

BENGT ERIKSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22