DR MUMBAI

Mar 6th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Dr Mumbai

Av Jukka Behm
Dr Mumbai 2007
Översatt av Camilla Frostell
Forum 2009

I Helsingfors arbetar den indiskfödde barnpsykiatern doktor Mumbai och i boken med samma namn låter författaren Behm (som vann tävlingen om bästa nordiska samtidsroman) oss följa honom under en intensiv decemberdag som börjat med att han mordhotas per mejl.

Samtiden för en psykiater i den finska huvudstaden består tydligen mest av patientbekymmer, bekymmer med älskarinnan som skickar mängder av sms, bekymmer med undanstoppad hustru, bekymmer med uppföljaren till en bok med kritik av finsk föräldrakultur och den inhemska barnpsykiatrin samt givetvis, åtminstone för doktor Mumbai, funderingar över dödshotet. Efter ett debattprogram i TV, där doktorn förmedlat aningen kontroversiella åsikter, blir han överfallen.

Det känns lite sorgligt och så pass platt att läsaren gärna tar en näve av de antidepressiva medel som författarens huvudperson inte gillar.

Jukka Behm

Nu ska man kanske inte vara alltför kritisk mot en debutroman, i synnerhet som den segrade i romanpristävlingen ”Ett år i Finland”. Fast man kan inte undgå att tycka att författaren staplar händelser på varandra, har ett yvigt språk (kan ha med översättningen att göra, det är svårt att avgöra) och känns ”modernt” raljant där det inte alltid är motiverat.

Det verkar som om frilansjournalisten Behm (född 1973) har sett en del sängkammarfarser på privatteatrar. Det dräller av oväntade besök av både kärlekspartners, mödrar, förstfödda barn och kvinnliga poliser.

Jag är kanske alltför svensk som inte begriper ett smack av finska nutida kulturyttringar. Allt är möjligen oförstådda ironier och i så fall ber jag om ursäkt och hävdar motsatsen till ovanstående.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22