DOROTEAS SÅNG

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Rosa Regas
La canción de Dorotea 2001
Översatt av Ulla Roseen
Albert Bonniers 2005

Roligt att kunna skriva om en spansk författare och en skildring från trakten av Barcelona och Girona, platser som jag är lite bekant med.

Men vilken underlig roman, vilken berättelse! Regas spinner en roman med ett motiv och en intrig som verkligen är unik.

En prestation, som givit författarinnan ett av Spaniens mest prestigefyllda pris – Planeta-priset för årets bästa spanska roman 2001.

Huvudpersonen är Aurelia Fontana, professor i biologi. Hon anställer en hushållerska till sitt hus på landet, ett hus hon tillbringar delar av sin tid i när hon inte undervisar i Madrid.

Lantstället är beläget i Girona. Hushållerskan visar sig vara en mycket märklig person. Mycket, mycket märklig. Hon är tydligen en mytoman av klass och har förmågan att dupera sin omgivning. Hon duperar sin arbetsgivare å det grövsta och inledningen till hennes förfall sker när hon stjäl en ring och säljer den. Aurelia förstår att hon är lurad, men tycker ändå om denna lilla kvinna som hon anställt.

Adelita heter hon, men av någon anledning heter hon tydligen också Dorotea. En man i svart kostym och svart hatt visar sig i husets närhet och Aurelia blir fascinerad av hans uppdykande.

Hon förstår rätt snart att hon på något sätt är lurad, svindlad. När hon slutligen, av två män som säljer symaskiner, får reda på den fruktansvärda sanningen, tror hon inte att det kan vara sant.

Men det är tyvärr sant.

En mystisk roman, med många bottnar. Kan en medelålders kvinna verkligen bli så lurad? Och i så fall hur mycket medverkar hon själv?

IWAN MORELIUS

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22