DOREI

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Karolina Bjällerstedt Mickos
Måni 2004

Karolina Bjällerstedt Mickos har skrivit en fantasyserie om hittills tre böcker, Mantor, Larona och Dorei med samlingstiteln Till Esperani. Det är ett imponerande debutverk som på ett aptitligt sätt blandar fantasy, action och filosofi. I den av henne skapade världen i boken Mantor skiljer man inte på vardagsliv och religion och människans förhållande till gudarna är strikt. De får aldrig ifrågasättas om man vill slippa krossas.

Boken om den genomgående figuren Larona (den bär hennes namn) börjar tre år efter den första. Det är krig mellan Storriket och Kejserliga Enhetsriket men Larona blir engagerad i motståndsrörelsen och lär sig att lyssna till Gnistan. Sanningen finns inom människan, rentav påtagligt i form aven annan människa som döljer sig inom var och en.

Bjällerstedt Mickos var DAST:s fantasyrecensent innan hon började skriva sina egna romaner. Hon ställer existentiella frågor: Hur mycket är trygghet värd? Vad är man beredd att offra för att finna en fast punkt i tillvaron?

Karolina Bjällerstedt Mickos samhälle har likheter med diktaturer. Skillnaden är att religiositeten är stark och tilltron (lydnaden) till överheten förtrycker allt annat.

Hennes trilogi är skarpt avgränsad: Mantor är en filosofisk äventyrsroman, Larona en actionfylld idéroman medan Dorei, som handlar om en kraftfull kvinna med samma namn, på sätt och vis går tillbaka till Tolkien.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22