DOMENS DAG

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Olov Svedelid
Forum 1998

Olov Svedelid är en flitig bokskrivare. Något som gläder hans många läsare av ungdomsböcker, deckare/thrillers och romaner. De flesta känner kanske bäst Svedelid genom de i teve flitigt visade Hasselfilmerna. Hassel är en modern motsvarighet till medeltidens ”rasande Roland” – en riddare som slåss mot det onda och för det goda. Till skillnad från det mesta vilket serveras i thrillerbranschen är dessa historia med all sin spänning moraliska predikningar och angelägen litteratur.
Det var därför i dubbel mening tragiskt när Svedelid för några år sedan blev allvarligt sjuk och ingen doktor visste vad det var för fel på honom. Vännerna som känner Olov som en otroligt snäll och social person lika väl som läsarna och tevetittarna oroade sig. Och ingen Hassel bok kom när läsarna vänta det.
Men så blev Olov Svedelid friskare igen och det är bara att känna lycka över en ny Hassel med 329 sidor. Den inleds med att Roland Hassel får ett ytterst obehagligt besök. En kraftigt nedgången man tränger sig in och vill sälja ”världens tjall” – var en storhälare har sitt lager. Storhälaren är son till den penningsugne Sverre Carlsson men Hassel nappar inte på kroken. I stället får vi en illustration av hur långt en människa kan sjunka såväl kroppsligt som moraliskt. Denna episod har symbolisk betydelse i en bok som sedan handlar om mänsklig låghet och Hassels förtvivlade kamp mot brottet.
Interpol ber Hassel jobba som mullvad i samband med smuggling i långtradare men det han sedan hamnar i är något större och hemskare. I slutet av boken blir han medvetet smittad med världens kanske mest fruktade sjukdom, Ebola, som hotar äta upp honom inifrån.
Skildringen av hans kamp mot denna sjukdom är något av det starkaste och mest gastkramande jag läst – Olov Svedelid har aldrig varit bättre än han är här. Och symboliken kan ses som så att vi måste kämpa mot samhällets förruttnelse och att den kampen inte är förgäves.

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22