DOMEN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av John Grisham
The Last Juror 2004
Översatt av Sam J. Lundwall
Bonniers 2004

Willie Traynor är en idealist som vill förändra samhället till det bättre. Efter att ha hoppat av college börjar han vid 70-talets början arbeta på veckotidningen The Ford County Times i Clanton, Mississippi, en stad som styrs av den brottsliga klanen Padgitt. Efter ett tag lyckas Traynor bli ägare till den konkursfärdiga tidningen och för att få den att gå ihop börjar tidningen granska Padgittklanen.

Grisham tecknar en bild av Mississippi runt tiden för medborgarrörelsens framväxt och de svartas alltmer omfattande integration i samhället. Delstaten är ett ormbo av brott och korruption inom både juridik och politik, orättvisorna är enorma. Traynor lyckas med sitt patos få Danny Padgitt gripen och dömd till livstid för våldtäkt och mord på en ung änka. Men den mäktiga klanmannen slår tillbaka med ett hot om att hämnas på jurymedlemmarna. Efter några år släpps han oväntat ur fängelser och sedan börjar människor dö.

John Grisham skriver i lugnt tempo och får nästan berättelsen att fungera som en biografi. Miljöer och människor skildras väl – även om man ibland märker att de är skapade för att fylla en funktion – och han har slutat att vara patriotiskt sentimental, vilket känns ganska skönt.

Även om hämndmotivet från en frigiven fånge har använts förr lyckas Grisham få till en roman som man inte gärna lägger ifrån sig innan den är utläst.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22