DOLT I VATTEN

Jul 15th, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Recension

Omslag till Dolt i vattenAv Catherine Steadman
Something in the water, 2018
Översättning Klara Lindell
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-475-7, inbunden, 365 sidor

Det börjar mycket instruktivt: Det är mycket jobbigare att gräva en grav ute i naturen än vad det verkar i filmer och på tv. Den som gräver är bokens berättare, den nygifta Erin. Vem hon ska begrava framgår inte, och sedan backar vi tre månader.

Erin är dokumentärfilmare, sambo och strax gift med bankmannen Mark. Det blir finanskris och han blir av med jobbet, men planerna på giftermål och exklusiv bröllopsresa står kvar, fast bantad av ekonomiska skäl. Erin tjänar inte så mycket, och har just startat ett projekt där hon ska filma tre fångar i fängelset, vid deras frigivning och efteråt: en ung tjej som tänt eld på en buss under kravaller, en medelålders kvinna som hjälpt sin svårt sjuka mor att begå självmord och, toppnamnet, en känd Londongangster, nu i pensionsåldern, som aldrig uttalat sig i media.

Han sitter visserligen i fängelse men verkar ändå kunna kolla upp Erin innan han träffat henne.

Filmjobbet börjar, men bröllopet blir av och resan till Bora Bora. Förstaklassflyg, lyxhotell. Mark gillar att dyka, och det gör de. Men inte bara det vrak de tipsats om upptäcker de, utan också ett störtat litet flygplan på botten och en kappsäck som flyter, för där finns i plastpåsar en miljon dollar, plus lite annat, till exempel en massa diamanter.

Så vad gör hederliga människor som faktiskt har lite ekonomiska problem? Efter visst grubbel och oro tar de med sig pengarna och diamanterna hem, och med en kunnig bankman i familjen hittar de lösningen att få in pengarna på ett nummerkonto i Schweiz.

Och hela tiden vet ju läsaren att det ska sluta med en grav i en skog.

Det är spännande, det är välskrivet och turerna känns sannolika, även om en hel del av oss kanske skulle vända oss till polisen och hoppats på att få pengarna i hittelön eftersom de säkerligen inte kommer att efterfrågas av någon.

Och vilka kan man lita på? Erin litar knappast på sig själv, och hennes man försöker bromsa hennes iver att lösa allt. Är det några som letar efter dem? De har ju ändå satt på mobiltelefonen som fanns i kappsäcken.

Detta är en debut av en som i alla fall kan filmbranschen, hon har varit med i Downton Abbey och Morden i Midsomer. Och hon kan verkligen skriva. Jag tycker ju att Erin beter sig dumt och farligt, men jag hejar ändå på att hon och maken ska lyckas behålla pengarna. Och är en pensionerad nyss frigiven gangster en så bra vän?

Men den där graven?

LEIF-RUNE STRANDELL

Catherine Steadman

Catherine Steadman. Foto Ori Jones

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22