DOLDA MÖRDARE

Dec 20th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Dolda mördareAv Lynda La Plante
Hidden Killers, 2016
Översatt av Carla Wiberg
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-770-7, 415 sidor

1974 befordras den unga och tuffa Jane Tennison till kriminalassistent vid polisen i Londons Bow Street. I romanen Tennison från 2016 berättade Lynda La Plante hur den sedermera så berömda – somliga mansgrisar skulle säga beryktade – unga damen började sin karriär inom lag och ordning och nu följer hon upp sin story med hur det gick för henne i den mycket manschauvinistiska miljö som den engelska polismyndigheten utgjorde på den tiden.

Lynda la PlanteI Tennison utreddes bland annat ett bankrån där flera kolleger fick sätta livet till och efterverkningarna av detta fortsätter här. De manliga poliserna fortsätter att vara stöddiga utredare men det är inte alltid den nybakade kriminalassistenten hyllar deras slutsatser, något som orsakar ett dilemma för henne. Hon tvivlar på polisledningens allmänna policy och har svårt att anpassa sig, något som hotar hennes position.

Efter att ha skrivit så mycket om Jane Tennison känner Lynda La Plante henne väl. Redan 1991 kom de första avsnitten av den brittiska TV-serien I mördarens spår (originaltitel Prime Suspect) med Helen Mirren i huvudrollen som den då skickliga och luttrade kriminalkommissarien. Om henne fortsatte hon att berätta och nu har hon gått tillbaka för att redogöra hur den unga Tennison formades till att bli det hon blev – envis och självständig. Här är hon några och 20 gammal, oerfaren och tvingas lära sig att inte ta någonting för givet, vare sig i umgänget med andra poliser eller i konfrontation med till synes oskyldiga misstänkta.

Dolda mördare berättar om hur stadsdelen drabbats av en serie våldtäkter. Jane får som lockfågel klä ut sig till prostituerad och våldsmannen identifieras och grips. Det är för denna berömvärda insats Tennison förflyttas från Hackney till kriminalavdelningen vid Bow Street där hon sätts att utreda en ung kvinnas död i badkaret. Det verkar vara självmord men tvivel uppstår när man hittar en sovande baby i rummet intill.

I ett par parallella handlingslinjer berättas den spännande fortsättningen mot den upplösning som blir oundviklig och här får La Plante möjligheten att plikttroget lägga in de företeelser som formade engelskt 1970-tal samtidigt som hon låter Tennison tänja gränser. Hon gör det mycket trovärdigt. Och huvudpersonen växer efterhand medan hon kämpar för att lära sig och ibland slingra sig undan spelets regler.

Lynda La Plante föddes 1943 i Liverpool och är huvudsakligen manusförfattare, vilket hon blev efter att som skådespelare varit med i flera engelska serier under 1970-talet, oftast i rollen som prostituerad. Där märkte hon hur illa skrivna kvinnorollerna var. Eftersom hon själv hade skrivit sedan ungdomen började hon att skicka in manus med starkare kvinnor i rollerna. Hennes första TV-serie som manusförfattare blev Änkorna (1983) i sex delar, där änkorna till fyra rånare utför en stöt som planerats av deras avlidna makar. Den fick senare en uppföljare. Genombrottet blev I mördarens spår som gick i sju säsonger och belönade La Plante med en Edgar från Mystery Writers of America. Därefter har hon skrivit ett antal längre och kortare TV-serier vara flera visats i svenska rutor. Hon tilldelades det prestigefyllda litteraturpriset Edgar Allan Poe Writer’s Award för TV-serien Prime Suspect. Serien vann även en Emmy Award. Även Dolda mördare har adapterats för TV och sålts till bland annat USA, Tyskland, Holland, Sverige och Danmark. 1978 gifte hon sig med författaren Richard La Plante, en man hon skilde sig ifrån 1996.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22