DOLDA I DET FULLT SYNLIGA

Jan 15th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Dolda i det fullt synligaAv Nuruddin Farah
Hiding in plain sight, 2014
Översatt av Jan Risarp
Modernista, 2016
ISBN 978-91-7701-092-0, 333 sidor

Dolda i det fullt synliga börjar hotfullt.  Det kommer ett brev till den FN-anställde Aar i Mogadishu och brevet innehåller ett enda felstavat ord – DÖAD – som är svårt at tolka. Lite senare, när han hämtar bilder på sina barn i en fotoaffär mördas han av terrorister.

Nuruddin FarahMen den somaliske författaren Nurudin Farah har inte skrivit en roman om våld, i stället handlar den om sorg och kärlek. När nyheten om Aars död når hans frigjorda och barnlösa halvsyster, fotografen Bella, i Rom bestämmer hon sig för att resa till Nairobi för att ta hand om hans tonårsbarn Dahaba och Salif.

I tidigare böcker har Farah berättat bildrikt om sitt hemland och andra afrikanska länder som genomgår snabba förändringar, om patriarkalt strukturerade diktaturer på glid på platser där tidigare kolonialismen härjat.

Här beskriver han Bellas framväxande modersinstinkter gällande Aars barn. Hon lämnar en strålande karriär och älskare på tre kontinenter för att uppfostra dem, vilket inte är helt komplikationsfritt då deras mor Valerie, som övergav dem ett decennium tidigare, nu vill ha dem tillbaka och flytta dem till England. Konflikten mellan dessa två kvinnor utgör grunden i  den mångbottnade historia Farah berättar. Bella är en stark kvinna men under läsningens gång blir man allt klarare över att denna styrka samtidigt är hennes, och kanske bokens, största svaghet. Det är samtidigt en berättelse hur patriotism kan påverka människors tankar och gärningar, i synnerhet får sådana som tvingats lämna sina hemländer för tryggheten på annat håll.

Nuruddin Farah föddes 1945 i den sydvästra provinshuvudstaden Baidoa i Somalia, och har skrivit romaner, noveller, dramatik men har även arbetat som översättare. I många år levde han i exil och återkom först efter 20 år till hemlandet 1996. Han räknas som en av de mest betydande afrikanska författarna och hans böcker har översatts till tjugotalet språk. 1998 erhöll han Neustadtpriset, ett mycket prestigefyllt litterärt pris.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22