DOLDA DIREKTIV

Dec 29th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Dolda direktivAv Matthew Quirk
The Directive, 2014
Översättning Jimmy Hofsö
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305850-4. Inbunden, 365 sidor

Detta är bok två med advokaten och lobbyisten Mike Ford i huvudrollen. Debuten, De 500, fick bra recensioner, och inriktningen i denna är den samma: maktmänniskor i USAs toppskikt, manipulationer, girighet, börsspekulation.

Mike är alltså numera laglydig jurist, men uppväxt i en kriminell familj, med nyss frigiven far och en bror som han misstänker fortfarande är på fel sida. Han själv har en gedigen kriminell bakgrund som ung, och han är fortfarande skicklig i att dyrka upp lås och agera som ficktjuv. Och det kommer han att behöva.

Han är indragen i fästmöns och hennes snobbrika farmors bröllopsförberedelser, men försöker träffa brodern för att kanske våga bjuda honom till bröllopet. Då visar det sig att brodern är i klorna på en grupp som kräver en riskfylld insats, och Mike dras in.

Det gäller att få tag i amerikanska centralbankens direktiv för hur de ska agera, alltså motsvarigheten till när svenska riksbanksledningen fattar beslut. Men beslutsfattarna sitter i Washington och banken, Federal Reserve, i New York. Beslutet faxas över, och om börshandlarna en kort tid före det officiella tillkännagivandet vet vad där står finns miljoner dollar att tjäna, en verklig insideraffär.

Mike tvingas in för att inte själv bli mordmisstänkt och för att inte hans fästmö och både hennes och hans familjer ska mördas. Men vem kan man lita på? Är brodern så oskyldigt inblandad? Vilka poliser är mutade?

Alltså en riktigt snårig och händelsefylld berättelse, hela tiden ur Mikes perspektiv. Vi lär oss i detalj hur man tar sig in i en av USAs mest skyddade verksamheter, hur man beter sig som ficktjuv och annat nyttigt.

Det är våldsamt, manipulativt. Och inte helt trovärdigt.

Han skriver flyhänt, men någon riktig personteckning blir inte. Underhållande spänning, men riktigt upp till den högsta nivån bland amerikanska thrillerförfattare når han inte. Ännu i alla fall.

LEIF-RUNE STRANDELL

Matthew Quirk

Matthew Quirk. Foto Mark Finkenstaedt

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22