DOLD IDENTITET

Jun 30th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Dold identitetAv Lee Child
The affair 2011
Översättning Anders Bellis
Damm förlag 2012
ISBN 978-91-7351-841-3, inb, 408 sid

Lee Child har skrivit en lång rad böcker med den fd militärpolisen Jack Reacher som huvudperson. Han har vandrat runt i USA och gripit in som en rättvisans hämnande ängel i skilda miljöer. Han ser ut som en luffare, har mycket litet tillhörigheter och mycket lite kontakt med den ”vanliga” vardagsvärlden.

Men han har ett starkt rättspatos och kunskap i hur man utreder brott.

Det är spännande berättelser, inte höglitterära men med teman som engagerar och med ett driv i berättandet som gör dem lättlästa.

I denna bok får vi veta hur det gick till när Reacher måste lämna armén. Ett mord på en mycket vacker vit kvinna i en liten stad vars främsta försörjning är den delvis hemliga militäranläggningen. Chef där är sonen till en inflytelserik senator, och även om alla först tänker på att det måpste vara en soldat som är den skyldige måste ärendet hanteras varsamt. En militärpolis skickas till basen, som stängs så att ingen soldat får komma ut och ingen civil in. Reacher skickas, klädd som civilist, till orten för att kolla v ad som händer och med uppdrag att ta reda på hur lokalpolisen, sheriffen, arbetar.

Det går både bra och dåligt, för han avslöjas genast av sheriffen, en kvinna som också varit militärpolis. Men de börjar ett alltmer intimt samarbete. Och Reacher får veta att detta är det tredje mordet på samma sätt, men de två första var svarta unga, mycket vackra, kvinnor. Och vi befinner oss i norra Mississippi där hudfärg fortfarande spelar roll.

Thriller sägs det på omslaget, men denna gång är det faktiskt ännu mer en polisroman. Utgången av undersökningen är blodig men alla är nöjda. Fast Reacher har inte gjort sig vän med alla.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee Child

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22