DOLD AGENDA

Mar 2nd, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Dold agendaAv Elisabeth Akteus Rex
Hoi Förlag 2012
ISBN 9789186775377, Danskt band, 349 sidor

Med denna bok har författaren debuterat och dessutom vann hon med den titeln Årets Rookieförfattare som anordnas av Nerikes Allehanda och ABF.

Boken handlar mycket om mäns våld mot kvinnor, men även om vardagsdramatik och makt. Författaren har gått på skrivarkurs och det märks att hon anammat en del av de råd som numera ges på varje sådan.

Hon använder sig av ett flertal sidohistorier. Hon går liksom All In, allt ska med. Det blir åtminstone ett par intriger för mycket. När alla historier på mot slutet löper samman, tassar hon en del på sannolikhetens gräns.

Den ensamstående mamman Emelie pendlar mellan Stockholm och Örebro. Karriären i huvudstaden lockar samtidigt som hon vill vara med sin son i hemstaden Örebro. Men där härjar en serievåldtäktsman som gör tillvaron osäker. Emelie uppvaktas av en man som arbetar vid tullpolisen och håller på att rulla upp en knarksmugglingshistoria. Dessutom inleder hon ett förhållande med en av sina arbetspartners. En annan arbetskamrat, en ung kvinna, har tidigare gått igenom en våldtäkt och talar ut hos Emelie. Dessutom får vi följa Emelies f d mans familjerelation som sätts på svåra prov. Det är förvirrande, likt en TV-såpa kastas man som läsare mellan scenerna.

Elisabeth Akteus RexElisabeth Akteus Rex har också plockat upp sättet att låta en gärningsman komma till tals i kursiv stil i små mellankapitel. S.k. skurkpresens. Det är också något som var alltför vanligt för några år sedan, men tack och lov har börjat försvinna.

Det finns en hel del för författaren att arbeta med. T ex hennes gestaltningar. Man behöver inte skriva läsaren på näsan med vad karaktärerna tycker och tänker. Låt deras ord och gärningar spegla det istället och låt oss konsumenter bilda oss vår egen uppfattning.

En lovande debut är det ändå. Lite mer koncentrerat på färre sidointriger och mer genomarbetad gestaltning så kan författaren absolut trängas med sådana som Läckberg och Jungstedt på bokhandelsdiskarna.

NISSE SCGERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22