DOKTOR KESSNERS HEMLIGHET

Apr 28th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Doktor Kessners hemlighetAv Adam Hansson
Collings förlag 2013
ISBN 978-91-979820-4-7, 288 sid, danskt band

Den här romanen förbryllar mig något: är det en ungdomsbok eller en thriller i första hand? Inget fel i att vara en sådan bok som både ungdomar och vuxna kan läsa, men här är det oklart.

En annan förbryllande omständighet är att den ena familjekonstellationen är svensk, och den andra brasiliansk-amerikansk. Och man seglar i Karibien, men allt i berättelsen sker på svenska (jo, det är en svensk bok) utan att det alls antyds vilket språk personerna använder sinsemellan. Ett undantag: portugisiska ett par gånger. För att öka mystiken.

Adam HanssonBerättelsen i korthet: Vid faderns dödsfall upptäcker sonen att pappan under kriget byggt en stor lyxyacht. Den har sedan kriget stått gömd på det numera nedlagda varvet i Malmö. Och han hittar ett kassaskåp med förbryllande korrespondens om en doktor Kessner.

Men han ärver båten och med hustru och sedermera son slutar de sitt lärarjobb och försörjer sig istället med segelcharter i Karibien. När den nutida berättelsen börjar har familjen, med nu 15-årig son (blyg, utan erfarenhet av det motsatta könet) tagit en amerikansk familj med 15-årig dotter ombord för en seglats.

En del egendomligheten dyker upp, och vi förstår ju redan tidigt att något har det med nazitiden (båten byggd under kriget i största hemlighet) att göra. Och slutet blir mer actionfyllt.

Uppenbarligen kan författaren en hel del om segling och båtcharter. Och han kan skriva korrekt och flytande svenska, men han lyckas inte få handlingen att leva utan det är hela tiden författaren som berättar vad som sker och vad personerna känner.

Kanske är detta ett utmärkt underlag till en tv-serie…

Positivt: Ritningar över huvudpersonen Avalon, kartor över öarna i Karibien och en ordlista med sjötermer. Och båten har en webb: www.syavalon.se, liksom författaren (som seglar i Medelhavet): www.yachtisola.com

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22