DOG EAT DOG

Oct 28th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Dog eat dogAv Edward Bunker
Dog Eat Dog, 1977
Översatt av Einar Heckscher
Lindelöws Bokförlag, 2017
ISBN 978-91-85379-52-1, 203 sidor

Man kan inte klaga på spänningen i Bunkers (1933–2005) tredje bok på svenska och det är lätt att förstå att han fått många beundrare i sitt hemland. Den amerikanska kollegan William Styron (1925–2006) var en och han har också skrivit förordet till denna bok. Bunker var själv kåkfarare (som tonåring blev han San Quentins yngste fånge) och han har konsekvent använt sig av dessa erfarenheter i sina verk.

Edward BunkerHuvudperson i Dog eat dog är Troy Cameron, en överklassgrabb från Beverly Hills som utvecklas till yrkeskriminell, upplärd i ungdomsvårdsskolor och (självklart, höll jag på att skriva) San Quentin. Han slår sig efter den villkorliga frigivningen ihop med kompisarna Gerald ”Mad Dog” McCain and Diesel Carson med den utmärkta affärsidén att råna knarklangare. Sådana skulle ju aldrig tänka sig att anmäla brottet till polisen.

Det börjar bra men i samband med att insatserna höjs ökar också farorna. Bunkers beskrivning av deras planering och senare försöken att undgå de kriminella gängens vedergällning är definitivt spänningsskapande. Det blir också konflikt inom gruppen när det visar sig att den oberäknelige Mad Dog tagit livet av hans flickvän och hennes barn.

För den som läst Bunkers tidigare böcker finns en hel del att känna igen. Inte minst hans medkänsla med de människor som lever – och ibland tvingats leva – på samhällets skuggsida. Våldet finns alltid i bakgrunden och ibland bryter det ut.

Författaren har också skrivit ett par tjog filmmanuskript och har också själv förekommit som skådespelare på vita duken. Han är definitivt läsvärd även på denna sida Atlanten.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22