DÖDSSYNDEN

Jun 10th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till DödssyndenAv Jan Mårtensson
Wahlström & Widstrand 2008

Högsta chefen för investmentbanken Excelsior hittas död när företaget firar jubileum vid Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. Den rutinmässiga polisundersökningen ger vid handen att dödsfallet var en olycka – något som tydligen godkänns av alla utom antikvitetshandlare Homan som får för sig att det är mord.

Han tänker utreda saken själv, men sen får han annat för sig på en massa sidor där inte mycket, varken roligt eller tråkigt händer. Därefter kommer han igång med sina spaningar och anledningen till det är svårsmält.

Mårtenson har skrivit många böcker där hans faiblesse för kulturhistoria gjort att man blivit mer intresserad av hans kvickhet och kunskaper än av det kriminella innehållet. Men Dödssynden tycks vara tillkommen som det beställningsverk författaren egentligen inte vill skriva. Det verkar inte som om Mårtenson haft roligt framför tangentbordet och då har resultatet blivit ganska snacksaligt utan rim och reson (jo, på några ställen finns det) och trovärdigheten far emellanåt all världens väg.

Jan Mårtenson. Foto U BerglundBättre lycka nästa gång – för att det blir en nästa gång är jag alldeles säker på. Mårtenson är en guldkalv för Wahlström & Widstrand, så de släpper säkert inte taget.

MARTIN STRAND

Jan Mårtenson. Foto U Berglund

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22