DÖDSSPIRALEN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Leena Lehtolainen
Kuolemanspiraali 1997
Översatt av Marjut Markkanen
Bonniers 2003

Då jag var lektor i scenisk gestaltning drog mina elever mig med på mycket roligt jag annars ej skulle kommit på att besöka. En tjej tog med mig och hustrun på en mannekänguppvisning på ett skånskt slott. Där jag lade jag märke till en ung, vacker och oerhört proffsig mannekäng som rörde sig precis så som jag försökte få mina teaterelever att gå och stå på scenen.

När jag en stund senare gick förbi slottets servering, satt flickan där. Jag gick fram till hennes bord och sade att jag som dramalärare var imponerad över hennes sätt att röra sig. Hon blev glad för lovorden, men jag lade samtidigt märke till vad hon åt. Den magra flickan knaprade på några salladsblad och drack kolsyrat vatten till. Vilket liv hon måste leva, stackarn! Händelsen fick mig att fundera över vilka kapitalistiska marknadskrafter som står bakom de purunga flickor vi ser i reklamen, som mannekänger eller som supersnygga sportstjärnor. Hur utnyttjade är hästflickor, sångerskor i dansorkestrar, gymnaster och isprinsessor?

Om en utnyttjad isprinsessa handlar en sällsynt fascinerande finsk kriminalroman Dödsspiralen av Leena Letholainen i översättning av Marjut Markkanen. Noora Nieminen är bara 16 år gammal, men på väg bli en storstjärna i paråkning tillsammans med den också mycket vackre Janne Kivi. Vid världsmästerskapen i Edmonton i Kanada har de kommit på nionde plats. Kanske kan de vinna VM om några år.

Så blir det dock inte eftersom Noora hittas mördad – misshandlad till döds med sina egna skridskor. En misstänkt person i hennes omgivning är ”karaokekungen” Vesa ”Vesku” Teräsvuori, en B-kändis som haft ett förhållande med Nooras mor och nu trakasserar mor och dotter. Han kastar bl.a. ut röda rosor när Noora åker och de körs sönder och bildar ett illavarslande blodrött lager på isen.

När Mari Kallio som är gravid med sitt första barn undersöker fallet, kommer hon på mycket om det svåra liv Noora levt bakom den glittrande fasaden. Hon har levt på bara 1200 kalorier per dag – ohyggligt för en flicka som idrottar på elitnivå.

Vid obduktionen framkommer att flickan inte är oskuld och det är en intressant fråga vem som varit 16-åringens älskare. Man hittar också spår av fentermin i kroppen – ett medel som kontrollerar aptiten. Men även ett som förekommer på listan över otillåten doping.

Bilden av den döda isprinsessan på bårhuset etsar sig in i sinnet. Musklerna har blivit slappa efter döden, magen är lätt rundlagd men inte fläskig, brösten har den hårda träningen befriat från allt fett. Det är den bortslängda förpackningen kring en konsumtionsvara som vi tuggat i oss framför teven utan att tänka och bry oss.

Dödsspiralen är en oerhört spännande berättelse med en logisk och upprörande upplösning på problemet. Man lägger ifrån sig boken och känner, att det man läst har tillämpning på den värld vi lever i. Vad var det egentligen för liv den unga modellen jag berömde, levde? Vad döljer sig bakom isprinsessornas dans i teverutan? Bidrar vi som aningslöst konsumerar deras underhållning till utnyttjande och förtryck? Det är inte många ”deckare” som väcker sådana frågor, men det gör Dödsspiralen till en stor och viktig läsupplevelse.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22