DÖDSSCEN

Apr 25th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till DödsscenAv Richard Montanari
The Skin Gods 2006
Översatt av Nils Larsson
Norstedts 2008

Montanari skrev först om philadelphiapoliserna Jessica Balzano och Kevin Byrne i boken En sista bön som kom på svenska i fjol. I Dödsscen är de på jakt efter en seriemördare som mordroteln döpt till Skådespelaren som begår sina vidriga brott med en känd scen ut berömda filmer som förebild. Första gången uppenbarar han sig i en hyrupplaga av Alfred Hitchcocks Psycho. I stället för den välbekanta scenen i duschen finns ett riktigt mord inlagt – och alltsammans är gjort på ett sätt som imiterar den berömde regissörens stil.

Det tar sin lilla tid innan poliserna hittar den blodiga dusch som mördaren använt i sitt kreativa arbete och medan detta fynd bearbetas hittar de en ny mordscen i en annan hyrvideo.

Richard MontanariRichard Montanari är inte direkt subtil när han berättar om polisernas fynd. Skräckeffekterna är otäcka, språket hårdkokt och författaren har gett sig hmhm på att skrämma läsaren – och han lyckas med det.
Men författaren och essäisten Montanari, bosatt  i Cleveland, Ohio, har ett socialt syfte med sin bok. Han vill peka på allt fördärvligt som finns med när porrindustrin tjänar pengar. För sin  debutthriller Deviant Way 1996 fick han pris.

Huvudrollsinnehavarna Jessica Balzano och Kevin Byrne blev i förra boken kompanjoner i jakt på brottslingar. De har, liksom resten av poliserna en tuff jargong. Fortfarande kallas paret Skönheten och Odjuret – Byrne är Odjuret efter att ha orsakat en ung man död, medan Balzano enbart fått sitt smeknamn Skönheten för att hon är vacker och attraktiv. Men de fungerar som radarpar även om tonfallen och beskrivningarna mer lutar åt grabbighet än kvinnlighet.

Till spänningen bidrar inte minst de typiskt amerikanska miljöerna. Vi känner igen dem från filmer och TV-serier och det behövs inte så många pennstreck för att vi ska veta exakt vad det handlar om.

Men Dödsscen är absolut ingen bok som duger som present till en hjärtsjuk vän. Här vore det på sin plats med en varning på omslaget, ungefär som på tobakspaket och snusdosor – otäckt!

LENA JEPPSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22