DÖDSMÄSSA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Arne Dahl [pseud för Jan Arnald]
Bonnier s 2004

Deckarförfattare är duktiga på att knyta sina intriger till aktuella ämnen och gärna fördjupa dem genom att hitta anknytningar bakåt i historien. Så gör Jan Arnald alias Arne Dahl i Dödsmässa. Han beskriver George W. Bush som talar inför USA:s och ”koalitionens” krig i Irak i mars 2003 och lyckas på ett klurigt sätt via ett gisslandrama på en bank i Stockholm på ett vindlande men ändå glasklart sätt föra händelseförloppet bakåt till det belägrade Stalingrad där han pekar på en makalös hemlighet som skulle kunna omvälva hela den västerländska civilisationen om den avslöjades.

Arnald är civilisations kritiker, inte bara när han skriver kriminalromaner utan också till del i sin övriga författarverksamhet. Det beundransvärda är att han klarar av detta utan att ge avkall på det som är deckarförfattarens främsta uppgift: att skapa spänning. Det gör han i allra högsta grad samtidigt som han försöker sitt allra bästa att vara precis lagom pretentiös för att tillfredsställa alla vännerna på de stora kulturredaktionerna.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22