DÖDSLISTAN

Aug 4th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till DödslistanAv Frederick Forsyth
The Kill List, 2013
Översättning Thomas Engström
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN 9789100139322, inb, 283 sidor.

Frederick Forsyth känner säkert många igen som författaren till t ex Shakalen och Täcknamn Odessa.  Han fick sitt genombrott med den förstnämnda boken 1972 och har därefter givit ut 17 böcker, vara en biografi (Emeka) som endast finns att läsa på engelska. Han har även tidigare varit verksam som pilot i RAF.

För den som vill fördjupa sig i Forsyths livshistoria finns det även intressanta kopplingar mellan författaren och Gustav von Rosen, den svenske flygaren som aktivt under stora delar av sitt liv flög hjälpsändningar i Afrika.

Boken tar oss med till USA och en officersfamilj. Den ende sonen, Kit Carson, följer familjetraditionen och utbildar sig inom marinkåren. Han utmärker sig och klättrar allt högre upp i den militära hierarkin.

Fruktansvärda och brutala mord i USA, där gärningsmannen även tar sitt liv, förbryllar polisen och säkerhetstjänsten. Spåren leder till en religiöst radikaliserad pakistaner, med hela värden som boplats. När Kit Carsons far faller offer för en av hans utsända mördare blir jakten på ”predikanten” personlig.

Boken är intressant och spännande uppbyggd. Vi får följa både den goda och onda sidans personer på ett trovärdigt och inlevelsefullt sätt. Den som är tekniskt intresserad av hur modern övervakning och bevakning fungerar, får mycket information om det senaste inom sattellitövervakning och högt flygande drönare.

Spännande är också att följa utvecklingen i kapardramat av det svenska fraktfartyget M/S Malmö. Läsaren får följa Kit Carsons kamp för rättvisan i en mängd länder. Alla beskrivna med den kunskap som man endast kan skaffa sig genom personliga besök och ”de rätta kontakterna”. Boken kan också fungera som en enkel ”manual” för hur radikaliseringen inom religioner kan leda till extrema yttringar, samt även hur durkdrivna grupper gör för att rekrytera svaga individer till sina grymma handlingar.

Frederick Forsyth förnekar sig inte med den här romanen. Den följer hans skickligt uppbyggda mönster från tidigare böcker. Invävda spioner och rapportörer bidrar till att höja spänningen till huvudpersonens högst personliga kamp i bokens slutkapitel.

MIKAEL PAASIKIVI

Frederick Forsyth

Frederick Forsyth. Foto Bengt af Geijerstam

Bengt af Geijerstam
Foto: Bengt af Geijerstam
Foto: Bengt af Geijerstam
Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22