DÖDSDRYCKEN

Jun 28th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till DödsdryckenAv Björn Hellberg
Lind & Co, 2016
ISBN 9789174615685, inbunden, 281 sidor

Det börjar närma sig trettio deckare från den flitige Björn Hellbergs penna nu. Han skriver i två olika serier; en om poliserna i Loviken och en serie om polisen Sten Wall i den fiktiva orten Staden. Att Staden ligger i södra Halland kan man nog gissa, och när författaren själv är från Laholm får man dra sina egna slutsatser.

Sten Wall läste vi senast om i Skumrask 2013, men nu är den frejdige kommissarien och hans arbetskamrater tillbaka. De är ett ganska trevligt gäng att läsa om. Trots att de är poliser får de sällan verkligt blodiga brott att utreda. Författaren håller som vanligt tillbaka våldsnivån.

En man begår obegripligt självmord på sin egen bröllopsdag och lämnar en förkrossad änka efter sig. Ett lik och en svårt skadad person återfinns två år senare i ett torp. Det finns en koppling till självmordet, men det är bara kommissarie Wall som anar att det finns ett samband mellan händelserna. När ytterligare våldsdåd sker ställs saken på sin spets och utredningen blir obegripligt knepig. Som van deckarläsare är man ändå ganska klar på ”vem som gjorde det”!

Att lyssna till Björn Hellbergs fina språk kan vara en fröjd för öron och hjärna. Men i skriftlig form tappar orden lite av sin stringens och briljans och det blir istället lite för stolpigt och högtravande. När sedan nästan alla karaktärer i boken pratar som Björn Hellberg blir jag lite förvirrad.

Författaren har hyggliga intriger, väl valda ämnen och utmärkta pusselgåtor. Men en bearbetning av framförallt dialogen är nödvändig för att jag ska bli sugen på att läsa mer.

NISSE SCHERMAN

Björn Hellberg

Björn Hellberg. Foto PeO Persson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22