DÖDSDOMEN

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Val McDermid
A Place of Execution 1999
Översatt av Johan Nilsson
Anamma 2001

Val McDermid är en flitig skotska (numera bosatt i Manchester). Sjöjungfrun sjöng sin sång heter en fin thriller häromåret. Hon har också skrivit böcker om Kate Brannigan. McDermid fanns f.ö. en stund på årets bokmässa i Göteborg. Jag har inte läst alla hennes böcker, men vågar svara på att Dödsdomen är en av de allra bästa. McDermid berättar om kommissarie George Bennetts ansträngningar att lösa en ung flickas försvinnande i en by bortom allfarvägarna. En historia som får en oväntad upplösning. Det låter inte märkvärdigt. Uppläggningen är till och med lite naiv, kan man tycka i kritiska ögonblick. Men McDermid får en att engagera sig i historien på ett nästan kusligt sätt. Det är för att hon skriver så enkelt, klart och inkännande att man inte kan annat. Bennett blir till något mer än bara en polis. Hans våndor blir mina, jag blir en invånare i byn där dramat utspelar sig. Till sist kommer en vändning i historien, jämbördig med det mest illistiga man någonsin läst. Ja, se det är en storartad och spännande thriller.
Det enda att önska, till nästa gång, är att översättaren Johan Nilsson läser på de possessiva pronomina så att han kan skilja på sin och hans/hennes, denna ständiga engelsk-fälla.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22