DÖDSDÖMD

Dec 10th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till DödsdömdAv Sharon Bolton
Dead Woman Walking, 2017
Översatt av Lilian Fredriksson
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-856-8, 398 sidor

Den brittiska författaren Sharon Bolton debuterade 2008 med Sacrifice (Rov på svenska året efter). I Sverige är hon mest känd för serien om Lacey Flint. Dödsdömd är en fristående roman som utspelas i de bergiga skotska gränstrakterna där Jessica Lane efter en dramatisk ballongkatastrof blir vittne till mordet på en ung kvinna och till råga på allt tydligt ser mannen som begått dådet. Men mördaren har också sett henne något som skrämmer livet ur Jessica som begriper att gärningsmannen kommer att göra allt för ett detta enda brottsvittne är undanröjt. I stället för att gå till polisen flyr hon till en plats där hon tror sig vara trygg men som visar sig vara motsatsen.

I ganska korta kapitel berättar Sharon Bolton om de olika människor som ingår i romanens rika och intressanta persongalleri och hon gör det på ett tempofyllt, rättframt och levande språk (väl försvenskat av Lilian Fredriksson) som framhäver den rädsla hos huvudpersonen som smittar av sig på läsaren.

När man börjar tro att man fått grepp om historien överraskar Bolton med nya vändningar där den fattiga landsortsbefolkningen (kanske hittar man ett uns av främlingsfientlighet där) ger extra must åt handlingen. Här finns relationshemligheter och bakgrundsberättelser som pytsas ut som små avslöjanden vid exakt rätt tidpunkt i läsningen och ger nya ingångar i storyn. Allt visar sig bli annorlunda än man först tänkte sig och utmynnar i en överraskande slutpoäng.

Sharon Bolton, uppväxt i Lancashire, hade egentligen tänkt bli skådespelare och dansare men olika svåra brott som skakade England under hennes ungdom påverkade också henne och har fått bäring på hennes senare författarskap. Numera bor hon med man, barn och husdjur i Chiltern Hills inte långt från Oxford. Hon har jämförts med deckarförfattare som Belinda Bauer, Gillian Flynn och Val McDermid och har belönats med The Dagger in the Library av Crime Writers’ Association för sitt samlade författarskap, Theakston’s Old Peculier Prize, International Thriller Writers Award och Mary Higgins Clark Award.

NINNI C. LARSSON

Sharon Bolton

Sharon Bolton. Foto Michael Webberley

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22