DÖDSCELLEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

av John Grisham
The Chamber 1994
Översättning av Jimmy Hofsö
Bra Böcker 1995

Den första roman av superbästsäljaren Grisham jag läst och jag vet inte riktigt vad att tycka. Grisham skriver lättläst och initierat om det amerikanska rättsväsendet – utbildad jurist som han är – och man vänder sidorna utan möda, men är inte Grishams övriga verk betydligt bättre kan jag ändå inte riktigt först å uppståndelsen.

Med Dödscellen lyckas han framtvinga en obehaglig, krypande bild av livet i väntan på slutet i ett litet, välbevakat rum, men själva handlingen – om arbetet att få den sjuttio årige Sam Cayhill att undslippa avrättning – tappar efter en god inledning fart och blir emellanåt till och med något stillastående. Eftersom jag från flera håll hört och läst att Grishams böcker skulle vara så enormt nagelbitande spännande all man inte kan släcka nattlampan förrän sista ordet är läst blev Dödscellen ur denna aspekt något av en besvikelse.

Dock kan man inte ta ifrån den f.d. advokaten hans förmåga att använda sina kunskaper i juridik och amerikanskt rättsväsende och snyggt väva in dem i sitt framgångskoncept. Och att han inte väljer den enkla vägen alltid bekräftas av ämnesvalet. En bok som ifrågasätter dödsstraffet är ingen omedelbar hit överallt. Framför allt i USA. Ett snyggt sätt att använda sin position. Detta hamnar på pluskontot. Till minuskontot förs avslutningsvis de i dylika sammanhang inte helt övertygande människoporträtten. Grishams figurer är intressanta, spännande, ofta sympatiska, men han skrapar trots allt mest på ytan – ångest, skuldkänslor och spritproblem till trots.

CYRIL TÖNISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22