DÖDSBUD

Feb 5th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Dödsbud

Av Mark Billingham
Death Message 2007
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2009

Billingham är före detta ståuppkomiker. Det märks på en del oneliners i boken. Tack och lov har han övergått till att vara författare på heltid. Skämten är inte särskilt kul.

Dödsbud handlar om en fånge som efter avtjänat straff ger sig ut på hämndturné och bjuder in polisen genom att skicka sms och mms till kommissarie Tom Thorne.

mark billingham

Det figurerar lite halvhjärtad mc-gängskriminalitet och lite poliskorruption, men intrigmässigt lyfter den här historien ändå inte.

Däremot är jag mycket imponerad över det porträtt han ägnar åt kommissarie Thorne. Det är både inträngande och uttrycksfullt och faktiskt det som räddar boken och slutligen gör att den hamnar på plushyllan. Jag har nu läst ganska många engelska deckare och har nog inte tidigare fått en sådan levande beskrivning av en kommissarie. Tyvärr är inte alla porträtt lika skickligt utmejslade. Men ett plus i kanten för kommissarie Thorpe. Jag läser gärna mer om honom.

PER ERIK TELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22