DÖDLIGT MÖNSTER

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Leif Woxlin
Blommaberg 2004

Lilla Hudiksvall i norra Hälsingland har utsatts för en brottsvåg endast något mildare än den som årligen brukade drabba Ystad. Allt startar med ett mord på en okänd och detta visar sig vara toppen på ett brottsligt isberg bestående av industrispionage, märkliga affärer hos ett dataföretag samt skumma konstnärliga ryssar på en campingplats. Högt och lågt blandas i en rätt attraktiv mix.

Givetvis kan man ha åsikter om lite i den riktigt skicklige romandebutantens historia, exempelvis att han inte litar på sina personer till fullo – de omtalas ständigt med både för- och efternamn, vilket gör boken flera sidor längre än nödvändigt. Och gudarna ska veta att den är lång nog i alla fall: nära 400 sidor.

Men på dessa sidor får man veta mycket om personerna, deras relationer och hemförhållanden. Flera poliser under den krävande kommissarie Johan Thule är inblandade i utredningen, liksom i periferin en journalist på Hudiksvalls-Tidningen. En av dessa poliser är Ludde Markh – i undertiteln omnämnd som Ludde Vid gränspolisen, en tydlig blinkning mot gammal populärlitteratur – och hans relationer till de övriga (liksom de övrigas gentemot varandra) ger berättelsen mylla att växa i. De olika polisernas makalösa trötthet får väl skrivas på nybörjarkontot.

Intrigen med dess utvikningar är riktigt trovärdig och Woxlin hanterar det svenska språket väl, kanske beroende på träning: han har tidigare skrivit krönikor i Dagens Nyheter och veckobladet Helsingen.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22