DÖDLIGT HANDIKAPP

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Gösta Unefäldt
Tre Böcker 2005

Unefäldt har flyttat från Carlssons Förlag i Stockholm till Tre Böcker i Göteborg, kanske för att det dit är närmare från hans kriminalrevir i Strömstad med omnejd. Det här är tolfte boken om poliserna i den lilla staden på västkusten (en av dem belönades 1979 med Expressens Sherlock-pris, saligt i åminnelse, och en med Deckarakademins pris för 1992 års bästa svenska kriminalroman) och som på andra ställen i landet har förändringens vindar blåst.

Kommissarie Gryt (han efterträdde Jörgensson) har slutat och nu är Pernilla Biten chef på kriminalroteln och hon har lika mycket i huvudet som pappaledige sambon Bo Kronberg. Evald Larsson är ännu lika duktig med pistol och brottsplatsundersökningarna sköts av Teknik-Johan Johansson. Vi minns dem alla, lika mycket från TV-filmerna som från Unefäldts böcker.

Det har än en gång begåtts ett mord i Strömstad och utredningen kompliceras av att ett par beväpnade rånare under en kupp lyckades med att skottskada en polis, varför detta brott prioriteras.

Unefäldt är en av de svenska kriminalförfattare jag helst läser, inte för att hans intriger är så märkliga utan för att han skriver med en humoristisk och lätt ironisk men samtidigt varmt mänsklig ton som ger texten en extra dimension. Så är det också i Dödligt handikapp.

LENNART BRÅDING

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22