DÖDLIGT ARV

Aug 21st, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Dödligt arv

Av Donna Leon
Wilful Behaviour 2002
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum 2008

Det italienska samhället har problem. Landets invånare kan varken lita på myndigheter eller privata institutioner. Om man ska tro på Donna Leon verkar det som om hennes hjälte kommissarie Brunetti och kretsen närmast honom är de enda riktigt hederliga (åtminstone i Venedig) – och de är romanfigurer. Fast på ett annat ställe i Dödligt arv skriver Leon att skillnaden mellan romanfigurer och vanliga människor inte är så stor.

Misstänksamheten mot samhället genomsyrar hela romanen. Som när en av Brunettis vänner svarar på frågan om det finns något som kan få honom att känna förtroende för en myndighetsperson:

”Hur kan du ens komma på en så befängd tanke?”

Donna Leon

Detta är Leons elfte roman på svenska och intrigen är som vanligt invecklad och tycks finnas där för att den amerikafödda författaren ska få skriva ner sin analys om det samhälle där hon bott i dryga 20 år. Brunettis fru – som lagar underbar mat och har läst världens alla böcker – är även denna gång lätt inblandad i att kommissarien tar sig an en kvinna som vill veta om en döms person kan bli benådad och upprättad långt efter sin död.

Strax efter hittas den unga kvinnan knivmördad och spåren leder bakåt till krigsåren och Benito Mussolinis regim. Det blir en intressant utredning och man får lära sig en del om den del av det italienska systemet med sin variant av notarius publicus.

Lite längtar man kanske efter att hitta en spricka i Brunettis fantastiska fasad, men det kommer kanske i någon senare bok.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22