DÖDLIGA HEMLIGHETER

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Kathy Reichs
Grave Secrets 2002
Översatt av Ingela Bergendahl
Bra Böcker 2003

Detta är kanadensiska rättsantropologen Kathy Reichs fjärde roman på svenska efter Redan död (1998), Död idag (1999) och Dödligt beslut (2001) och liksom tidigare är Tempe Brennan från Montreal hennes huvudperson. Brennan har samma yrke som författaren och här gräver hon i Guatemala efter en slakt på bybor, utförda av milismän som mördat och kastat offren i en brunn.

Samtidigt har man i Guatemala City hittat resterna av en kropp i en septiktank. Mycket tyder på att det är den kanadensiske ambassadörens dotter som varit försvunnen i ett år. Brennan tillkallas men känner sig observerad och etter värre blir det när hon finner sådant som tyder på att massakern och den döda flickan hör ihop. Hon börjar på goda grunder känna sig hotad av mäktiga krafter både inom och utom det sydamerikanska landet.

Reichs är en skicklig rättsantropolog som arbetar för amerikanska delstaten North Carolina och kanadensiska provinsen Quebec. Det finns likheter mellan hennes romaner och en amerikansk succékollegas. Jag håller Reichs för den betydligt bättre av dem båda, både litterärt (där kan också Ingela Bergendahl ta åt sig) och faktamässigt.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22