DÖDLIG RÄTTVISA

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Barbara Nadel
Last Rights 2005
Översatt av Marianne Alstermark
MBM Förlag 2006

Engelskan Barbara Nadel fortsätter att överraska i deckarvärlden. Efter en uppmärksammad serie om den turkiske kommissarien Çetin Ikmen i Istanbul släpper hon nu in en ny antihjälte på parnassen – halvblodet och begravningsentreprenören Francis Hancock i blitzens London.

Inte bara har hon flyttat scenen från Istanbul till London. Hon har dessutom tagit oss 65 år tillbaka i tiden till ett London som ständigt utsätts för Luftwaffes intensiva och dödliga bombardemang. I Londons East End, dit den tyska offensiven koncentreras, försöker Hancock tillsammans med mor och systrar driva sin verksamhet vidare trots infernot runt dem. Kunder saknas inte.

Hancock var själv med i det första världskriget och skadades psykiskt för livet vilket bland annat innebär att han inte klarar av det slutna skyddsrummet utan måste möta sin fruktan på gatan då bombmattorna fälls över den engelska huvudstaden. Under en av dessa ständiga vandringar möter han en knivhuggen man som han först viftar bort som ett fyllo. När det senare visar sig att mannen mördats blir Hancock besatt av att finna ut vad som har hänt och ramlar rakt in i en närmast bisarr familjetragedi.

Nadel har förmågan att göra engagerande porträtt. Hon ger oss en bild av helvetet under bomberna i London från Slaget om England, en period som annars mest handlat om RAF:s modiga jaktplanspiloter. Miljön är skrämmande och väl berättad. Upplösningen på historien är precis så spännande som man kan hoppas på, men ibland känns vägen dit ändå i längsta och snirkligaste laget. Boken har tilldelats deckarpriset ”Flintyxan” för bästa historiska kriminalroman och lever gott och väl upp till förväntningarna.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22