DÖDLIG LIST

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Minette Walters
Fox Evil 2002
Översatt av Ann-Sofie och Ulf Gyllenhak
Bonniers 2003

Man brukar likna en listig person vid en räv. En gång i Sveriges historia ledde en sådan liknelse till att en högt uppsatt ämbetsman brutalt mördades. Det var 1810 när Sveriges kronprins Carl August den 28 maj ramlat död ner från sin häst på Qvidinge hed i Skåne. Döden var naturlig, troligtvis var det en hjärnblödning som drabbat prinsen. Men det spreds snart ett rykte att han förgiftas av några sammansvurna. I Nya Stockholmsposten publicerades den 14 juni en dikt som hette Räfwarne. Den började:

”I djurens vida monarki man sig befann en gång i gräsligt bryderi”

Det gällde att välja en ny regent bland djuren och med hurraskri utan like, valdes ett lejon och till tronföljare en lejonprins, som ej nånsin ”haft sin like”. De enda missnöjda var en grupp rävar som inte ville ha lejonprinsen. Med i ”detta listiga parti” var en ”lång marquis” som ställde till att prinsen ”inom kort var stendöd”.

Den som på detta sätt grundlöst utpekades som Karl Augusts mördare var riksmarskalken Axel von Fersen – Marie Antoinettes älskare. När så det kungliga liket den 20 juni infördes i huvudstaden, drog en rasande människomassa von Fersen ur hans vagn och lynchade honom mitt i Stockholm – där nu Högsta Domstolen ligger! En av Aisopos fabler, den om Lejonet, Åsnan och Räven, ligger till grund för Walthers nya kriminalroman Dödlig list. Titeln är ganska intetsägande tycker jag, originalet heter Fox Evil vilket på ett helt annat sätt markerar rävsymboliken. Det börjar också med att en riktig räv smyger fram i mörkret på jakt efter mat. Räven känner lukten av brinnande tobak och tror att det tyder på att hans välgörare är i närheten. Men det är emellertid inte hans piprökande vän som väntar i mörkret utan ett ondskefullt monster som blossar på en rullad cigarrett.

Misstaget blir ödesdigert, den arma räven slaktas grymt – det är en symbolhandling som ingår i ett större mönster. En kvinna med rävaktiga namnet Ailsa Lockyer-Fox hittas död i sin trädgård endast iförd nattlinne. I likhet med kronprins Karl August har hon dött en naturlig död men också i likhet med detta, fall utpekas en ”mördare”. Ailsas efterlevande make James Lockyer-Fox förhörs och precis som Axel von Fersen faller han offer för hatfyllda kampanjer. Varför har t.ex. han och Ailsa strukit sina barn i testamentet? Varför är det så oerhört viktigt för översten att hitta sitt enda barnbarn?

För mig är Minette Walters något av en älsklingsförfattare alltsedan jag fångades av Ormars skepnad, för ett par år sedan. Få har hennes förmåga att skapa en väv av spänning, mystik och underförstådda symboliska samband. Hon har också den ovanliga talangen att få sina personer att bli psykologiskt intressanta och trovärdiga. Man lär sig något både som författare och människa av att läsa henne. Att berättelsen löper så lätt och otvunget och har sådan rytmisk balans, bör även översättarena ha beröm för!

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22