DÖDLIG DOS

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Donna Leon
Fatal Remedies 1999
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum 2005

Det händer alltid ruskiga saker i Donna Leons böcker om kommissarie Guido Brunetti i Venedig, men farligheterna känns aldrig riktigt påträngande eftersom de lindas in i vardagliga små förtretligheter. Det är kanske just detta som gör att romanerna om honom och hans två familjer – hemmets och jobbets – blivit så lästa.

I Dödlig dos är det hemmafamiljen som står i fokus från början. Guides hustru Paola krossar tidigt en morgon fönstret till en resebyrå som säljer resor till Asien och ganska oblygt låter förstå att pedofiler är välkomna som kunder. Paola låter förstå att det är ett slags civilt motstånd man måste ta till när myndigheterna låter sådan sexhandel fortgå.

Det blir naturligtvis ett bekymmer för Brunetti, i synnerhet när resebyråns ägare mördas. Kommissarien borde inte få utreda ett fall där hustrun är inblandad – men han är ju rotelns skickligaste (och en av de okorrumperade) så ärendet hamnar ändå hos honom.

Allt utmynnar i en maffiahistoria där motivet naturligtvis är pengar och konsten att tjäna dessa pengar ligger i falska medicinpreparat. Leon fuskar sig förbi den delen, tycker jag, och rekommenderar därför Olov Svedelids Dödlig medicin som bredvidläsning. Den kom för tio femton år sedan, men bör finnas hos välsorterade bibliotek.

Men Leons historia är en myspysberättelse som man har nöje av att läsa. Som vanligt minns man mest de rara familjeintrigerna och den vänliga tonen.

LENA JEPPSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22